×

Uyarı

JUser: :_load: 6532 kimlikli kullanıcı yüklenemiyor.

 

Kıymetli Meslektaşlarım,

 

Son günlerde, "intibak ve tazminat" konusunda yazılanlardan sonra, Genelkurmay Başkanlığından,  www.emekliassubaylar. org sitesi yönetimine, çekincelerimizi gideren açıklamalarda bulunmuştu.

 

Özetle, tazminat konusunda;  1'inci Derecenin 4'üncü kademesinde, II. Kad. Kd. Bçvş. rütbesinde olma ve 24 yıl hizmet şartının olmadığını, tüm Kd. Bçvş.ların tazminattan faydalanacağını  bildirmişti.

 

Neyse, bu şartların kaldırıldığı ve tazminatın isminin değiştirilerek, malum 100 TL.'lik denge tazminatının  da kesilmemesine yönelik bir çalışma olduğunu, bu çalışmada verilecek "gösterge puanının, 4000" olduğunu, ve tazminat isminin "ASSUBAY BAŞARI TAZMİNATI" olduğunu, "tüm Kd. Bçvş.ların 332 TL." olarak tazminattan faydalanacağını,  bize dolaylı olarak gelen bilgilerden öğrenmiştik.

 

Normalde bu konuyu açmayı düşünmüyordum.Öncelikle intibaklar,  sonra bu konu üzerine yoğunlaşalım diyordum. 

 

Ancak, Askerhaklarıinfio ve  "Genç Kuşak Emekli Astsubaylar'ın"  internet sitesinde   "Assubay Başarı Tazminatı"   gündeme alınarak açıklanınca,  duyurmaya karar verdik.

 

Assubaylarda yapılan her iyileştirmede olduğu gibi, Başarı Tazminatında da,  yine kıstasların olduğu yönünde, çelişkili bilgiler geliyor.

.

Mesela, görevdeki meslektaşlarımızın söz konusu, "ASSUBAY BAŞARI" TAZMİNATINDAN"  faydalanabilmeleri için, "son 5 yıllık sicil ortalamasının 90 ve üzeri  olması" gibi bir kıstasın olduğu, bilgisini aldık.

 

Eskiden lise mezunu assubayların, 1'inci dereceye düşebilmesi için, "son 6 yıllık sicil ortalamasının 90 ve üzeri olması" şartı vardı.  Maalesef, o yıllarda yaşını başını almış ağabeylerimiz, iyi sicil almak ve 1'inci dereceye düşmek için,  bir çok zorluğa katlanırdı.

 

Şimdi, Assubay Başarı Tazminatında da, aynı şeyler olacak. Mesleğin sonuna gelmiş, yaşını başını almış insanlara yine bir sürü eza cefa.

 

 Bence bu kıstaslar yetmez;


 Ankara'nın etrafında,  10 tur atmayan assubaya,

 

Fiziki yeterlilik  testinde, 10 barfiks, 20 mekik, 30 şinav çekemeyen emekli assubaya da,  tazminat verilmesin.! Ne de olsa, seferberlikte, emekli asubaylar da görev başı yapacak, fiziki özelliklerini korusunlar değil mi?

 

Bakınız bizler lütuf istemiyoruz, hakkımızı istiyoruz. Güzel bir çalışmanın içine,  bunları sokmaya gerek yok.

 

Hakim ve savcılara iyileştirme yapıldı, onlarda, "şu kadar hizmet şartı, şu derecedeki hakim ve savcılar alır şartı" getirildi mi?

 

Polislerin Asayiş Tazminatına zam yapılacağı açıklandı, onlarda, "şu kadar yıllık, şu rütbedeki polisler alacak şartı" getirildi mi?

 

Sağlık personelinin aldığı döner sermayede, "hemşire şu kadar yıllık, doktor bu kadar yıllık, sağlık memuru şöyle olacak şartı" var mı?

 

Askerlikle özdeşleşen, "nöbet hizmetini" tutan tüm öğretmenlere, nöbet parası verilirken,  subay, assubay, uzm.j.çvş. ve uzman erbaşlara,  nöbet parası bile verilmezken, böyle kıstasların yakışı kalmaz. 



TARİHİ DURUŞA KARŞI DURUŞ!
 

Bakınız, insanlar yaptıkları ve sözleri ile tarihe geçer!

 

Bir komutan çıktı, 75 olaylarındaki assubaylara;  "Karılarının etekleri altına saklanan MAO'nun askerileri gibi" dedi,

 

Biri çıktı; "Meclisin yaptığı kanuna karşı, Cumhurbaşkanı olarak, Anayasa Mahkemesine müracaat etti, görevdeyken yükseköğrenim yapan assubayların intibakını iptal ettirdi",

 

Yetmedi, bir darbeci çıktı;  "Bir başçavuş benim teğmenimden fazla maaş alamaz" dedi. Sanki teğmen onun personeli de, başçavuş Yunan ordusunun personeli...!

 

Yetmedi, bir başkası çıktı; rapor hazırlattı, raporda assubaylar için, "Gayri memnun zümre ( Hiç bir şeyden memnun olmayan sınıf) " ifadesini kullandırttı. Sanki kendisi,  yeterli ekonomik ve sosyal şartları sağladı da, assubaylar memnun olmadı!

 

Yetmedi biri daha çıktı;  "Assubay devrimi" dedi, pantolon çizgisi ile sarı sakındırağı, bizlere devrim olarak yedirmeye çalıştı.

 

Tüm bu tarihi duruşa karşı, Genel Kurmay Başkanımız Sn. Hulusi AKAR Paşa, diğerlerinden çok farklı bir duruş sergiledi. Demokrat davrandı. İlk kez bir komutan, gerçekten assubayları sahiplendi. 65 yıldır süren tarihi sorunları, II. Başkanın Balçiçek İlter'e verdiği röportajda "Ufakta bile görünmüyor" dediği  sorunları,   çok kısa bir sürede, çözüm aşamasına getirdi.  


Aidiyet duygusunun pekiştirilmesini sağladı. Bir yol kazası olmadan, bu işlerin sonlandırılması büyük başarı olacaktır. İnşallah bu kez hayal kırıklığına uğramayız. Bu anlamda, Sn. Hulusi AKAR paşamıza ve  diğer  emeği geçen tüm personele teşekkür ederiz. 
 

ÜLKENİN İÇİNDE BULUNDUĞU DURUM !

 

Assubaylar, astlar ne zaman bir şey isteyecek olsa, "ÜLKENİN İÇİNDE BULUNDUĞU DURUM" dan dem vuruluyor.

 

İyi de, 2000 - 2001  yılında, tarihin en büyük ekonomik krizi döneminde, bir gecede % 30 devalüasyonun olduğu bir dönemde, Temsil Tazminatı, ardından Görev Tazminatı  almak için, ülkenin ekonomik şartları çok mu uygundu?

 

Verilecek olan başarı tazminatı  tutarının, 367 TL. olduğunu, Askerhaklarıinfo ve  Genç Kuşak Emekli Asb.'lar  internet siteleri yazdı. Bana gelen bilgiler de ise,  tazminatın 332 TL. olduğu yönünde. 

 

Her neyse, 300 küsur lira için,  bu kadar eziyete gerek yok.

 

İNTİBAKLAR GERİ ÇEKİLDİ

 

İntibaklardaki amaç, eskiden assubayların, yüksekokul ve üniversite okuması söz konusu olmadığından ve yasal olarak,  1'inci dereceye düşme hakları yoktu.

 

 Okuyanlar en fazla,  2'nci derecenin 6'ıncı kademesine kadar yükselebiliyordu. 

 

1992yılından önce,  1'inci dereceye düşen, sadece 1970 yıllarda emekli olan çok az bir assubay vardı. Onların da 1'inci dereceye düştüğü kanuna esas olan  hak, bizzat O dönemdeki C. Başkanı E. Amiral Fahri Korutürk tarafından,  Anayasa Mahkemesine müracaat edilerek, ortadan kaldırıldı. Yani 1992 yılı ve öncesi assubaylar 1'inci dereceye düşemiyordu.

 

Ardından 1'inci derece hakkı verildi, bu kez lise mezunu assubayların,   1'inci dereceye düşebilmesi için "son 6 yıllık sicil ortalamasının 90 ve üzeri olması" şartı getirildi.  Yaşını başını almış, emekliliği gelmiş bir çok büyüğümüz, o yaştan sonra üniversite sınavına girip, üniversite okuyarak 1'e yükselmesi imkansız gibiydi. İşte bu intibaklarla bu gün o hususlar gideriliyor.

 

Bu gün aldığımız bilgiye göre, Plan Bütçe Komisyonunda görüşülen, intibaklar konusunun kısa bir süreliğine, geçici olarak  geri çekilerek, daha kapsamlı bir çalışmadan sonra, muhtemelen tazminatlarla birlikte,  TBMM'de görüşülmesine karar verilmiş. Umarım orada 9/2 konusu gündeme gelir ve haksızlık giderilir.


***


(Not: Bazı arkadaşların yazımızı "intibakların tamamen geri çekildiği" yönünde algılması  ve kafa karışıklığının olmaması için, yazımda güncelleme yaparak  bu açıklamayı ekledim. İntibaklar, sadece yeniden düzenlenmek üzere,  (muhtemelen 9/2 konusu eklenmesi için olabilir)  kısa bir süreliğine geçici olarak,  geri çekildiği bilgisini aldık. Yani tamamen geri çekilme gibi bir durum söz konusu değil.  İkisi farklı şeyler. İntibakların yılbaşından önce çıkmasını umuyorum. 

Plan Bütçe Komisyonuna havale edilen işler içerisindeki, 1/414 sayılı tasarıda assubaylar ile ilgili bölüm yok. Ancak, bir önceki yazımızda duyurduğumuz ve çizelgeler halinde intibakları paylaştığımız;  (http://www.haberartiturk.com/intibak-sonrasi-kim-hangi-derece-kademeye-cikacak-1285yy.htm) bağlantı noktasında yayınladığımız yazıya esas olan, 2/272 sayılı "Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" içerisinde var.


Söz konusu teklifin, Plan Bütçe Komisyonundan geçtiğini, zaten yukarıda bağlantı noktasını verdiğimiz, HaberArtıTürk Gazetesindeki köşe yazımızda ve yine buradaki köşemizde  http://www.emekliassubaylar.org/component/k2/item/2041-intibaklar-komisyondan-geçti bağlantı noktasında yazmıştık. 


BAŞARI KİMİN?

 

İntibaklar konusu gündeme gelince, hemen başarı pastası kapışılmaya, TEMAD'a muhalif olanlar hain ilan edilmeye başladı.  Böyle bir şey olamaz. Zaten daha önce Ahmet KESER'in yönetiminde olan, Yönetim Kurulu üyeleri defalarca açıkladı. "Biz yönetimie geldiğimizde, bu hususlardaki çalışmalar gitmişti" diye. 

 

Söz konusu başarılarda, farkındalık yaratan,  TEMAD'ın katkısını kimse inkar edemez,  ancak maksadını aşan konuşmalar, siyasi söylemler, ve son dönemdeki çıkışları bu katkısını gölgelemiştir.

 

Yine de, yıllardır süren sorunlardan en önemlilerinin çözümü için, ilk kurulduğu 1962 yılından bu güne kadar,  emeği geçen, hayatta olan veya olmayan tüm TEMAD kurucularına, üyelerine teşekkürü borç biliriz. Bu başarı sadece son 3-4 yılın yönetiminin değil, 1970 - 1975 yılında bedel ödeyen ağabeylerimiz de hakkı vardır. Kendilerine minnettarız.

 

Ayrıca,  diğer meslektaşlarımızın,  kişisel çabasını kimse görmezden gelemez ve  gelmemelidir. Hele ki, o günlerde muhteşem olan, bu günlerde ise bir avuç biatçının elinde kalan,  "PES"  grubunun katkılarını unutmamak gerekir.  "PES" grubu olmasaydı, TEMAD yönetiminin TV.lere çıkması, sadece bir rüyaydı. Zaten mevcut yönetim de "PES" grubu sayesinde Türkiyede medyada  gündeme geldi.
 

İntibak, tazminat, 100 TL'lik denge tazminatı ve 1/4 (1'inci derecenin 4'üncü kademesi) olayı, bir önceki TEMAD yönetimi tarafından ilgililere gönderilmiş olup, Ahmet KESER ve yönetiminin, daha o günlerde  kamuoyunda, esamesi bile okunmuyordu. 

 

Bu konuda, resmi belgelerden,  Milli Savunma Bakanlığının, TBMM'ye bir soru önergesi üzerine verdiği cevaptan, bazı bölümleri ve   Genelkurmay Başkanlığının o yıllarda personelini bilgilendirmek için yaptığı bir duyurunun önemli bölümlerini aşağıda paylaşıyorum.


Lütfen tarihlere dikkat ediniz...

 

Kimse,  "bunu ben başardım, benim dönemimde oldu" diye havalara girmemeli, sadece işini yapmalıdır.

 

Buyurun, 100 TL. intibak, tazminat, 1/4'ü olayı,  kimin zamanında nereye gitmiş gözleriniz ile görün.  Yeri geldikçe, diğer gönderiler de gerektiğinde paylaşılacaktır.

Milli Savunma Komisyonuna giden, TEMAD yöneticilerinin önüne konulan, kendi söylemleri ile ilgili, renkli dosyalardaki, renkli çıktı metinlerine hiç değinmedik. İçinde nelerin olduğunu kendileri biliyor. Buyursun, büyük dava adamları, herşeyi konuşanlar, önüne konanları, o renkli dosyaları, o renkli çıktıları  açıklasın hadi!


 Bu işler sırf görüntü olsun diye, odasında yakaladığınız milletvekili ile resim çektirip, "şununla görüştük, bununla görüştük" demeye benzemez, ciddiyet ister! 



10245452 655081644634983_8873915936220054752_n


1394 655088797967601_4041554338754276032_n


KAYNAK :

http://askerhaklari.info/yazarlar/item/166-tazminat-ve-inanc

 

http://www.genckusakemekliastsubaylar.com/?Syf=26&Syz=472125&/B%C4%B0R-TAZM%C4%B0NATIN-%C3%96YK%C3%9CS%C3%9C... 


 

 

Ögeyi Oylayın
(34 oy)

Yorum ekle


Güvenlik kodu
Yenile

Yorumlar  

#7 Mesut BATUR 06-01-2016 12:57
İntibakların komisyondan çekilmediği belli olduğuna göre bu yazı neden hala duruyor?
Alıntı
#6 hikmet saraç 30-12-2015 17:32
Olmayacak tazminatı sadece 1'inci dereceye düşen,görevdeki ve emekli assubaylar alacak.....
Alıntı
#5 osman ATEŞ 28-12-2015 13:19
Yazı içeriği nedendir bilmiyorum değişmiş.
değişen yazı içeriğine istinaden yorumlarda silinsin.
Alıntı
#4 Savaş ESERTEPE 28-12-2015 11:14
sayın ateş,2/272 nolu tasarıda da 1/414 nolu tasarıda da intibaklar konusu yoktur,anladığım kadarıyla 1/414 nolu tasarı Bütçe Plan Komisyonunda görüşülürken mevcut maddelere, yapılan bir teklifle içinde intibakların da olduğu yeni 4 madde daha ilave edilmiştir,bu suretle intibaklar gündemdedir,Meclis Genel Kurulunda görüşülme aşamasında intibaklarla ilgili ilave öneriler olabilecektir doğal olarak
Alıntı
#3 osman ATEŞ 28-12-2015 10:57
Tasarı geri çekildi, çekilmedi bilmiyorum.
Askerlik kanunu içinde değil !!!
Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 2/272 tasarısı içinde geçiyor diye biliyorum
Alıntı
#2 Savaş ESERTEPE 28-12-2015 10:47
İntibak tasarısının geri çekildiği bilgisi yukarıda yazıldığı 1/414 nolu tasarıya dayanıyorsa doğru değildir,zira herkes gibi benimde yakından takip ettiğim intibak tasarısı Torba yasa teklifine ilave olarak sonradan konmuştur,ilk verilen teklifte zaten yoktu. TBMM genel kuruluna yarın geleceği çeşitli basın kuruluşlarınca yazılan torba teklifin içeriğini görmeden intibakların geri çekildiğini söylemek pek doğru olmaz sanırım,saygılar
Alıntı
#1 yasarcakan 28-12-2015 02:27
Artık 40 yıl daha beklemeye tahammülümüz yok.Eğer beklediğimiz gibi yasalaşırsa emekli çalışan bütün Asb.camiasının TSK'da üvey evlat olmadığı anlamına da gelecektir.Şimdiye kadar gelen Komutanların hayallerinde bile yoktuk.Örnek Y.Büyükanıt paşa.Hayallerini medyaya anlatmıştı.Tabii içerisinde Asb.olmayan hayalleri.İ.Başbuğ paşa da KKK iken 2005'de bizi ümitlendirdi.O da GK.Bşk.olunca bizi unuttu.Çok kere umutlarımı yıktılar.Şimdi bile son anda Hükümet veya GK.Bşk. engel olacak korkusu var.Daha önce Mecliste 1/4 verildi ve 24 saat geçmeden iptal edildi hatırlayınız..Aman nazar değmesin aman..
Alıntı

Son Eklenenler

Copyright © 2006 Emekli Assubaylar. Tüm Hakları Saklıdır. Tasarım İhsan GÜNEŞ